بانک مرکزی اعلام کرد که با توسعه فاز آزمایشی ریال دیجیتال در جزیره کیش، از تیرماه ۱۴۰۳ مشتریان شبکه بانکی میتوانند بدون استفاده از پولهای کاغذی یا کارتهای بانکی، از طریق کیف پول ریال دیجیتال خریدهای خود را انجام داده و یا وجهی را منتقل کنند. همچنین طراحی پروژه ریال دیجیتال از سال ۱۴۰۰ پس از اخذ مجوزهای لازم از شورای پول و اعتبار در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت. فاز پیشآزمایشی این پروژه از ابتدای سال ۱۴۰۱ آغاز شد و پس از بررسی نتایج، فاز آزمایشی محدود آن از خرداد ۱۴۰۲ آغاز شد. بر اساس این گزارش، با برنامهریزیهای انجام شده و مشارکت فعال شبکه بانکی و همکاریهای لازم در شبکه پرداخت کشور، از تیرماه ۱۴۰۳ با همکاری دو بانک ملت و تجارت، این پروژه وارد فاز گسترده آزمایشی خواهد شد. در این مرحله، مشتریان شبکه بانکی و گردشگران جزیره کیش میتوانند با استفاده از این ابزار پرداخت جدید، هزینههای خرید کالا و خدمات خود را پرداخت کنند.
ریال دیجیتال چیست و با چه هدفی ایجاد شده است؟
ریال دیجیتال تعهد بانک مرکزی به شکل الکترونیکی است که میتواند برای پرداختهای عمومی استفاده شود. برخلاف سایر انواع پول الکترونیک، ریال دیجیتال نیازی به تسویه بین بانکی ندارد و بهمحض انجام خرید، وجوه به فروشنده منتقل میشود. این روش پرداخت، به دلیل استفاده از ابزارهای نوین، امنیت بیشتری دارد و سادهتر از پرداختهای کارتی است. این پروژه با هدف بسترسازی توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور و پاسخ به نیازمندیهای توسعهای حوزه پرداخت توسط بانک مرکزی ایجاد شده است. اهداف دیگری همچون افزایش تابآوری و پایداری زیرساختهای پرداخت، بازآفرینی نقش اسکناس به شکل الکترونیکی، بهبود کارآیی و توسعه ابزارهای پرداخت نوین، و مدیریت مخاطرات ناشی از رواج پولهای خصوصی نیز مدنظر بانک مرکزی بوده است.
ویژگیهای مهم ریال دیجیتال چیست؟
ریال دیجیتال ظرفیت توسعه پول برنامهپذیر را فراهم میکند که این امر موتور محرک شکلگیری مدلهای نوین کسبوکار، بهویژه در فضای تجارت الکترونیک و اقتصاد دیجیتال است. با توجه به سیاستهای بانک مرکزی و پشتوانههای قانونی، ریال دیجیتال به عنوان پول دیجیتال خرد منتشر شده و هدفگذاری آن، توسعه ابزارهای پرداخت خرد است. در گامهای نخست، شبکه بانکی کشور میتواند ابزارهای نوین پرداخت مبتنی بر ریال دیجیتال را توسعه دهد و در آینده این نقش به سایر فعالان نظام پرداخت و فناوریهای مالی نیز گسترش خواهد یافت. در این مرحله، ریال دیجیتال فقط برای تسهیل پرداختهای خرد داخلی در محدوده جغرافیایی کشور هدفگذاری شده است.