بررسی چالشهای پیش روی صنایع فعال در زنجیره مس، یکی از اهداف اصلی انجمن مس است. به همین دلیل، انجمن امسال نشستهایی با حضور صنایع پاییندستی مس برگزار کرده تا مشکلات آنها را بررسی و برای رفع آنها برنامهریزی کند. مشکلاتی مانند کمبود مواد اولیه تولید، نوسانات نرخ ارز، چند نرخی بودن دلار، تفاوت قیمت ارز نیمایی و بازار آزاد، تحریمها، نبود تعاملات بانکی با دنیا، تعرفههای ترجیحی و … از جمله موانعی هستند که بر عملکرد این صنایع تأثیر منفی گذاشتهاند.
در همین راستا، صادرات مقاطع برنجی از کشور بسیار محدود است، در حالی که حضور این صنعت در بازار جهانی برای تداوم تولید ضروری است. مهندس قشونی، عضو انجمن مقاطع برنجی ایران، در نشستی با فعالان پاییندستی انجمن مس، خرید مواد اولیه با ارز ارزان را عامل گسترش رانت در زنجیره دانست و گفت که برخی ترجیح میدهند مواد اولیه را از بورس خریداری و صادر کنند تا از تفاوت قیمت دلار بازار آزاد و رسمی بهرهمند شوند؛ بنابراین تجدیدنظر در سیاستهای ارزی کشور ضروری است.
از سیاستگذاران انتظار میرود با وضع تعرفههای ترجیحی، صادرات محصولات نهایی را تسهیل کنند. همچنین از تولیدکنندگان محصولات نهایی انتظار میرود به جای تأمین مواد اولیه ارزان، با افزایش ظرفیت تولید، بازارسازی صادراتی و تجمیع فرآیند فروش در بازار بینالمللی، سودآوری تولید و فروش محصولات نهایی را افزایش دهند.
مهندس قشونی تأکید کرد که قیمت فروش محصولات در بازارهای جهانی یکی از مهمترین شاخصهها برای حضور موفق در رقابت بینالمللی است، اما این هدف نیازمند کاهش هزینههای تولید است. تعرفههای ترجیحی نیز میتواند بسیار موثر باشد. بنابراین از سیاستگذاران و انجمن مس انتظار میرود در این زمینه تلاش کنند.
تعرفه ترجیحی و صادرات
مهندس قشونی اظهار داشت که ورود محصولات مقاطع برنجی به ترکیه هماکنون مشمول ۱۸ درصد تعرفه است. چین نیز در هفتههای اخیر عوارض ورود شمش مس را کاهش داده و عوارض شمش مس تا خلوص ۹۵ درصد را به صفر رسانده است. این اقدام باعث افزایش صادرات شمش مس به چین شده و بهای شمش مس با خلوص ۹۷ درصد که از سرباره تولید میشود، به قیمت کاتد مس نزدیک شده است. در حالی که قبلاً بهای این محصول در بازار داخلی پایینتر از کاتد مس بود. همچنین چین عوارض ۸ تا ۱۰ درصدی برای ورود مقاطع برنجی اعمال میکند. وی تاکید کرد که ایجاد مانع در مسیر صادرات مواد اولیه صنعت مس با راهکارهایی مانند وضع عوارض صادراتی ضروری است. همچنین برقراری تعاملات تجاری با دیگر کشورها و وضع تعرفههای ترجیحی میتواند به ارتقای صادرات کمک کند.