مدیرعامل شرکت فراوران ذوب سلفچگان، در خصوص چالشی که روند تولید آنها را شدیدا تحت تاثیر قرار داده، گفته است:
“چالشی که بیشترین تاثیر را در روند فعالیت ما دارد، بحث مجوزهایی است که باید از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به واحدهای تولیدکننده شمش سرب از ضایعات، که بیشترین درصد رعایت نکات ایمنی، بهداشتی و محیط زیستی را دارند، اعطا شود اما این روند به شدت کند انجام میشود”.
وی در ادامه افزوده است:
“در استان قم که هم واحد ما و هم واحدهای بازیافت باتری فرسوده فراوانی مستقر هستند، در صدور مجوزهای مختلف تولیدی، به شدت سختگیرانه رفتار میکنند. ضمن اینکه صنایعی که در زمینه واردات باتری فرسوده در استان قم فعالیت دارند، با وجود اینکه از لحاظ الزامات زیستمحیطی دارای امتیازات بسیار خوبی هستند، نسبت به دیگر استانها دچار تبعیض شدهاند. به عنوان مثال، یک شرکت بعد از 6 ماه تلاش، مجوز واردات یک هزار تن باتری فرسوده را دریافت میکند و این در حالی است که در استان مرکزی یک شرکت دیگر با دارا بودن همین امکانات و تجهیزات و شاید هم کمتر و قدیمیتر، مجوز واردات هشت هزار تنی را اخذ میکند”.
این تولیدکننده شمش سرب اذعان کرده است:
“وجود بروکراسی اداری و قوانین سختگیرانه باعث میشود در تامین مواد اولیه خود برای تولید شمش سرب، دچار کمبود شویم و در سال بیشتر از سه یا چهار ماه قادر به فعالیت نباشیم. در کنار این موضوع، نوسانات نرخ ارز نیز همه تولیدکنندگان را درگیر کرده و در فروش محصولات و تامین دوباره مواد اولیه ضررهای متعددی را متوجه آنها کرده است. ظرفیت تولید اسمی این شرکت سالانه 6 هزار و 800 تن است که البته در شرایط فعلی، هیچ تولیدکنندهای نمیتواند دقیقا به همان اندازهای که در پروانه بهرهبرداری درج شده است، تولید داشته باشد. در بهترین شرایط هم اگر با 50 درصد ظرفیت تولید خود کار میکردیم از سال گذشته این میزان به 10 تا 20 درصد کاهش یافته است.”
دوستی مطرح کرد:
“برای تامین مواد اولیه، از راه ورود موقت کالا به تولید ادامه دادهایم و هیچ ارزی از دولت دریافت نکردهایم اما در تمام بخشنامههایی که توسط بانک مرکزی صادر شده، تمام تولیدکنندگانی که محصولات خود را صادرات کردهاند، باید ارز حاصل را به داخل کشور بازگردانند. با این وجود که گمرک و چند سازمان دیگر طی ارسال بخشنامههای متعدد مبنی بر اینکه فرایند ورود موقت، ارزی در برندارد و شامل رفع تعهد ارزی نیز نمیشود، به این امر اذعان کردند که در ورود موقت کالا ارزی وجود ندارد اما متاسفانه بانک مرکزی این تناقض بین قوانین را نمیپذیرد. همه این اتفاقات دست به دست هم دادهاند تا هم از تولید جا بمانیم و هم از رقابت در بازارهای جهانی غافل شویم.”
مدیرعامل شرکت فراوران ذوب سلفچگان در خصوص تامین مواد اولیه، اذعان کرد:
“باتری فرسودهای که در واحدهای بازیافت این محصول در حال مصرف است، به دو روش تامین میشود، که یکی استفاده از باتریهای فرسوده داخلی بوده که مقدار بسیار محدودی در دسترس است و بخش دیگر آن هم از طریق واردات باید تامین شود. کارخانههای بزرگی مانند صباباتری و سپاهان باتری که دارای کارخانه بازیافت باتری فرسوده هستند، با تولید باتری جدید، باتریهای قدیمی را جمعآوری میکنند و ما در بازار با کمبود چشمگیر مواد اولیه روبهرو میشویم. به همین علت هم از روش ورود موقت کالا برای رفع نیاز خود استفاده میکنیم.”
این تولیدکننده شمش سرب در تشریح وضعیت فعلی حاکم بر بازار تاکید کرد:
“از حالا تا اوایل مهر ماه که فصل گرم سال تلقی میشود، نیاز به باتریهای نو در بازار به شدت افزایش پیدا میکند و بالطبع، تقاضا برای باتری فرسوده هم افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد. فارغ از موارد ذکر شده، مواردی مانند نوسانات نرخ ارز نیز به صورت مستقیم بر بازار داخلی تاثیرگذار است. شرایط به گونهای شده که یک تولیدکننده نمیتواند روی سوددهی شرکت، حسابی باز کند.”
مدیرعامل شرکت فراوران ذوب سلفچگان، در خصوص اینکه نحوه قیمتگذاری ضایعات باتری فرسوده چگونه است، گفت:
“اولین پارامتری که برای قیمتگذاری به عنوان مرجع قرار میگیرد، قیمت جهانی بورس فلزات لندن است و میزان عرضه و تقاضا در رده بعدی ملاک قیمتگذاری قرار میگیرند. بنابراین در دست گرفتن بازار توسط افرادی خاص و کنترل قیمتها، نمیتواند آنچنان تغییر محسوسی در قیمت نهایی ایجاد کند.”