مشکل طول جغرافیایی؛ جان هریسون (1693-1776)
مشکل طول جغرافیایی باعث شده بود تا بسیاری از افراد جان خود را در دریاها از دست بدهند، زیرا کاپیتان کشتی قادر به تشخیص موقعیت دقیق نبود.
جان هریسون، ساعتساز نابغه و مبتکر، کسی بود که مشکل تعیین طول جغرافیایی در دریاها را حل کرد، مشکلی که قرنها دانشمندان را درگیر خود کرده بود.
وی طی سالهای 1728 تا 1770، پنج ساعت مچی و ساعت دریایی ساخت، که عمدتا از جنس برنج بودند.
ساعت هریسون
با ظهور انقلاب صنعتی، تولید برنج از اهمیت بیشتری برخوردار شد. در سال 1738، ویلیام چمپیون، توانست انحصار تولید روی را بواسطه تقطیر از کالامین و زغال چوب به دست آورد. این امر انگیزه زیادی برای تولید برنج در بریستول(شهری در انگلستان) ایجاد کرد. سیم در ابتدا در کارخانههای سنگ کوبی، تولید میشد. اگرچه اولین کارخانه نورد در سال 1697 در سوانزی و در داکرا، ساخته شد، اما تا اواسط قرن نوزدهم، کارخانههای نورد پرقدرتی نبودند. داکرا، به طور تخصصی بر روی ساخت سنجاقهای (یا سوزنهای) برنجی کار میکرد و سرمایه اولیهاش صفحهای به وزن حدودا 30 کیلوگرم بوده است. فرآیند تولید به این صورت انجام میگرفته که، در ابتدا صفحه برنجی را به صورت نوار برش میدادند و بعد روی یک آسیاب نورد که با قدرت آب کار میکرده، میکشیدند. سپس، به صورت نوبتی بازپخت مرحلهای (آنیل کردن مرحلهای) انجام میدادند تا زمانیکه برای ساخت سیم مناسب شده باشد.
با ساخت برنج 60/40 توسط مونتز در سال 1832، امکان ساخت صفحات برنجی ارزان و قابل کار گرم، فراهم شد. همچنین این نوع صفحات برنجی، جایگزین صفحات مسیای شدند که به عنوان پوشش بر روی بدنه چوبی کشتیها کشیده میشدند تا از چسبیدن کرمها و جانداران دریایی به کشتیها جلوگیری کنند. نمونهای از این پوشش برنجی، در سال 1869 بر روی کشتی کاتی سارک (Cutty Sark)، رونمایی شد. فلز مونتز، حدودا دو سوم قیمت مس بود و برای این کار، خصوصیاتی مشابه خصوصیات فلز مس را ارائه میکرد.
کشتی کاتی سارک (Cutty Sark)، با روکش برنجی در لندن
با توسعه و پیشرفت ارتباطات آبی، مرکز تجارت به بیرمنگام منتقل شد، تا به منابع سوخت نزدیکتر شود و توزیع مرکزی در سراسر کشور را تسهیل کند. با اختراع پرس اکستروژن در سال 1894، الکساندر دیک، انقلابی در تولید میلههای ارزان قیمت، با کیفیت خوب، ایجاد کرد.
تحولات بعدی در فناوری تولید، بواسطه تقاضای مشتریان برای کیفیت بهتر و مقادیر بیشتر، ایجاد شد.
در حال حاضر، برنج به صورت شمش اکستروژن در ماشینآلات ریختهگری پیوسته سهرشتهای افقی، ریخته میشود، از طول برش میخورد، مجددا گرم میشود و در پرسهای مدرن برای رسیدن به حداکثر کیفیت و حداقل ضایعات، اکسترود میشود.
امروزه، برنج، به دلیل قابلیتها و ویژگیهای شگفتانگیزی که دارد، در ساخت انواعی از محصولات بکار میرود. استحکام، شکلپذیری، مقاومت بالا در برابر خوردگی، رنگ جذاب و قابلیت ماشیکاری عالی، همگی برنج را به یک آلیاژ فوقالعاده، تبدیل کردهاند.
خصوصیات ارزشمند مس نیز از طلوع تمدن بشر، مشهود بوده است؛
- رنگ جذاب،
- قابیلت شکل پذیری عالی
- قابلیت انعطاف پذیری عالی
- و قابلیت سختشدن با کار.
در دوران مدرن، خصوصیات ارزشمند بیشتر دیگری از مس معرفی شد؛
- قابلیت رسانایی گرمایی و الکتریکی بالا
- مقاومت در برابر خوردگی عالی
- قابلیتهای بهداشتی.
در قرن 21 نیز، مس و آلیاژهای مس، سهم قابل توجهی در آخرین تحولات مربوط به انرژیهای تجدیدپذیر، فناوری اطلاعات و ارتباطات، ضرب سکه، معماری، حمل و نقل، سیستمهای مربوط به آب دریا، سلامت و بهداشت، دارند.